A glutén

Manapság a mindennaposan használt lisztek csoportosítása a lisztben található sikér szerint történik, azonban a sikér tartalmazza a lisztérzékenyek "rémét", a glutént.

Az elmúlt évtizedekben rengeteget változott a búza/kenyérgabona mire elérte mai formáját. Az ősi fajtákból a legtöbb glutént tartalmazó (vagyis a leg"veszélyesebb", a D genomú) okozza a legtöbb problémát.

Ez alatt az idő alatt a búzanemesítők tudatosan dolgoztak azon, hogy a legtöbb gluténtartalmú (azon belül is a legtöbb alfa gliadint tartalmazó) fajtákat keresztezték, és szelektálták, annak érdekében hogy magas tápértékű és jól kezelhető (nyújtható, és keleszthető) liszt legyen a búzából.

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.Bár a búza az élelmiszerek fehérjetartalmának jelentős részét teszi ki, bizonyos emberek érzékenyek a gluténra (gluténszenzitív enteropathia) és ezért nem fogyaszthatják.

Forrás:

liszterzekeny.hu

tenyek-tevhitek.hu

wikipedia.org

Áruházunkról

Élelmiszerallergia szaküzletünk a lisztérzékeny emberek számára biztosít gluténmentes élelmiszereket alapanyagok és késztermékek formájában. Vásárlóink személyesen és webáruházunkban is megvásárolhatják termékeinket. Küldetésünk, hogy információval, tanácsokkal, receptekkel és kiváló minőségű, kedvező árú termékekkel lássuk el vásárlóinkat!

Kapcsolat

+36 23 / 441 465
Budaörs, Szabadság út 14-2.
glutenmentesbolt@gmail.com
Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 9:30-18:00
szombat: 9:00-13:00
vasárnap: zárva

Twitter

Facebook